Veelgestelde vragen over bureaus

Wat zijn de gevolgen van een slecht afgestelde tafel?

Is de tafel te hoog, dan gaat u de schouders optrekken, met spierspanning en schouder-en nekpijn als gevolg. Is de tafel te laag, dan werkt u met een bolle rug, eveneens met nek-en schouderpijn tot gevolg. Is het werkblad onvoldoende diep, dan werkt u in een gedraaide houding, met nekklachten als gevolg. Te weinig beenruimte resulteert in een slechte bloedcirculatie.

Wat zijn de voordelen van een zit-sta tafel?

Bij een zit-sta tafel wisselt u gemakkelijk af tussen actief zittend werken, passief ondersteund werken en in een zit-sta houding werken. Bij een zit-sta tafel heeft u bovendien de extra mogelijkheid om staand te werken. Voor de verstelbaarheid kiest u tussen manueel verstelbaar met schroeven, manueel verstelbaar met een hendel, hydraulisch verstelbaar en elektrisch verstelbaar. Wilt u ten volle gebruikmaken van de verstelbaarheid om zithoudingen af te wisselen? Dan verdienen de twee laatste systemen duidelijk de voorkeur.

Aan welke eisen moet een beeldschermwerktafel voldoen?

Een beeldschermwerktafel moet vanuit ergonomisch oogpunt aan de volgende eisen voldoen:

  • Het werkblad moet voldoende diep zijn om het beeldscherm recht voor u en op de juiste afstand te kunnen zetten. Hierbij moet er bovendien voldoende plaats vrij blijven om muis, toetsenbord en eventueel een documenthouder te plaatsen. Bij gebruik van een flatscreen moet het werkblad ongeveer 80 cm diep zijn.
  • Er moet voldoende vrije beenruimte zijn: min. 65 cm diep en 60 cm breed.
  • Er moet voldoende vrije voetenruimte zijn: min. 80 cm diep.
  • Het werkblad is licht getint en niet reflecterend.


Veelgestelde vragen over stoelen

Hoe kan ik correct zitten?

U kunt op twee manieren correct zitten: in de actieve openhoekhouding en in de passieve ondersteunde zithouding. De openhoekhouding heeft een open hoek (>90 °) in het heupgewricht. De heuphoek is dan ongeveer 110°. In deze houding blijft het bekken naar voren gekanteld en hebt u een natuurlijke kromming zoals bij een staande houding. Bij de passieve ondersteunde zithouding zorgt een goede bekkensteun, op de juiste hoogte ingesteld, ervoor dat de natuurlijke kromming in de onderrug bewaard wordt.

Wat is de beste zithouding voor lange bezigheden?

De zithouding voor langdurige bureauwerkzaamheden is anders dan voor korte klussen. Voor korte bezigheden adviseren we een actieve houding. Voor lange bezigheden wisselt u best een passieve houding af met een actieve houding.

Wat is een goede stoel?

Een goede stoel biedt evenwicht tussen beweging en ondersteuning. Een goede stoel nodigt uit om te bewegen, maar geeft u ook voldoende ondersteuning als u er behoefte aan hebt. Een goede ondersteuning laat de rug-,nek- en schouderspieren toe om te ontspannen. Op een ideale bureaustoel kan je zowel een actieve als een passieve zithouding aannemen. Voor een actieve zithouding moet een stoel voorover kunnen kantelen, voor een passieve juist achterover.

Wat zijn de kenmerken van een goede ergonomische stoel?

Een ergonomische stoel past zich aan uw behoeften aan. Omdat die behoeften variëren in de loop van de dag, moet u de instellingen van uw bureaustoel regelmatig aanpassen. Een goede ergonomische stoel moet dan ook gemakkelijk instelbaar zijn.

Een goede ergonomische stoel is:

  • voldoet aan de Europese normering
  • voldoende instelbaar en op maat in te stellen
  • draaibaar en voorzien van wielen aangepast aan de vloer waarop de stoel gebruikt wordt
  • met een stabiel onderstel op vijf punten gesteund
  • met een voldoende hoge rugleuning
  • met een rugleuning voorzien van een verticale welving in de lendenstreek
  • met armsteunen die niet hinderen, dit wil zeggen niet te ver naar voor komen en in hoogte instelbaar zijn.